Preparaty mikrobiologiczne jako element zrównoważonego rolnictwa

Preparaty mikrobiologiczne jako element zrównoważonego rolnictwa

Negatywny wpływ nawożenia chemicznego na środowisko spowodował potrzebę ograniczenia stosowania sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. To z kolei przyczyniło się do rozwoju prac nad stworzeniem preparatów, w których kluczową rolę odgrywają naturalne mikroorganizmy. Stworzenie preparatów mikrobiologicznych pozwala na wykorzystywanie ich w konwencjonalnym rolnictwie jako element zrównoważonego rolnictwa. W jaki sposób?

Jak działają preparaty mikrobiologiczne?

Biopreparaty to środki, które opierają się na różnych mikroorganizmach o określonej funkcjonalności. Ich odpowiedni dobór sprawia, że wpływają na glebę, na roślinę lub jednocześnie na glebę i roślinę. Ich głównym zadaniem jest zwiększenie wchłaniania substancji pokarmowych przez rośliny uprawne, walkę z fitopatogenami, zwiększenie odporności roślin na negatywne czynniki środowiskowe i stres, a także zwiększenie wzrostu i  rozwoju upraw oraz indukowanie naturalnych mechanizmów odporności

Bakterie i grzyby, stanowią główny składnik preparatów mikrobiologicznych są pozyskiwanie ze środowiska naturalnego, często bezpośrednio z gleby, dlatego ich wykorzystywanie nie wpływa negatywnie na środowisko, a przeciwnie, przyczynia się do zwiększenia bioróżnorodności gleby.

Jakość gleby, a preparaty mikrobiologiczne

Jednym z głównych negatywnych skutków stosowania sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin jest degradacja gleby i wyjałowienie jej z pożytecznych mikroorganizmów. Tymczasem to właśnie zasiedlające ją bakterie i grzyby w największej mierze decydują o jej żyzności i wysokości plonów. Im bardziej zdegradowana gleba, tym większa potrzeba stosowania nawozów sztucznych i innych agrochemikaliów, które w jeszcze większym stopniu obniżają jej żyzność.Stosowanie preparatów mikrobiologicznych na glebach zdegradowanych (niskiej produktywności) pomaga stopniowo je wzbogacić o cenne mikroorganizmy. Gdy gleba jest bogata w mikroorganizmy to złożone procesy biocheminczeodbywają się w niej samoistnieNa tym właśnie polega zrównoważone rolnictwo.

Może Cię zainteresować: Jakie bakterie azotowe wiążą azot z powietrza i udostępniają go roślinom

Hamowanie wzrostu patogenicznych bakterii i grzybów

Patogeny to czynniki wpływające na osłabienie odporności roślin i rozwój chorób. Środki ochrony roślin mające je niszczyć niestety często też zubożają glebę o pożyteczne mikroorganizmy, które mają zdolność do blokowania bakterii i grzybów patogenicznych dla roślin. Preparaty mikrobiologiczne, zamiast niszczyć, pomagają namnażać się w glebie tym pożytecznych mikroorganizmom, które wykazują zdolność do hamowania wzrostu niebezpiecznych grzybów i bakterii oraz poprawiają odporność roślin uprawnych.

Nie ma wątpliwości co do tego, że preparaty mikrobiologiczne to krok w kierunku zrównoważonego rozwoju i ochrony środowiska naturalnego. AgroBiotics to producent preparatów mikrobiologicznych wykorzystywanych w rolnictwie konwencjonalnym i ekologicznym. 

Close Menu