Pszenic jara Arabella i Mandaryna – charakterystyka

Pszenic jara Arabella i Mandaryna – charakterystyka

Pszenica jara Arabella cechuje się bardzo dobrymi parametrami jakościowymi (grupa E/A), wysokim potencjałem plonowania na terenie całego kraju oraz wczesnym terminem kłoszenia i dojrzewania. Odmiana przewódkowa stosowana może być do siewów późną jesienią oraz do mieszanek z jęczmieniem. Wykazuje dużą odporność na osypywanie ziarn i wyleganie.

Charakterystyka i produkcja pszenicy Arabella

Odmiana wysoce odporna na choroby pszenic – mączniaka prawdziwego, rdze brunatną, septoriozę liści i choroby podstawy źdźbła. Dodatkowym atutem jest możliwość uprawy na słabszych glebach i tolerancja na zakwaszenie gleby. Średni plon – 70.0 dt/ha.

Moze Cię zainteresować: Charakterystyka zboża ozime

Charakterystyka pszenicy jara mandaryna

Pszenica jara Mandaryna to wysokojakościowa odmiana pszenicy jarej (E/A). Wykazuje wysoką odporność na takie choroby jak mączniak prawdziwy, choroby podstawy źdźbła i rdza brunatna. Odmiana wczesna, o średniej wysokości i wysokiej doskonałej odporności na wyleganie. Wyróżnia się bardzo dobrą wartościową technologiczną ziarna.

Close Menu